Hei!

Minä olen Marie. Tällä sivulla kerron hieman siitä, kuka minä olen ja miten Crealife syntyi.

 

Olen aina elänyt toinen jalka taiteessa, mielikuvituksessa ja luovuudessa ja toinen jalka hyvinvointiin liittyvien kysymysten parissa. Minua on kiehtonut onnellisuus ja unelmat. Koulutukseni heijastelee näitä kiinnostuksen aiheita.

 

Olen peruskoulutukseltani sosionomi (amk) ja kuvataiteilija. Opiskelin Helsingissä, ammattikorkeakoulussa englanninkielisellä linjalla, syventymisalueina sosiaalipedagogiikka ja luovuus. Kuvataiteilijaksi opiskelin Taidekoulu Maassa, Petri Kaverman ollessa rehtori. Peruskoulutuksen jälkeen jatkoin opiskelemalla ekspressiivisen taideterapian menetelmiä sekä Ihmissuhdetyö ry:ssä, että InArtes instituutissa vuosina 1999-2002, Kirsi Lybeckin, Anna Wilhelmuksen, Kristina Stenstrandin ja Pirkko-Liisa Tikan johdolla. Tämän jälkeen opiskelin elämäntaidonvalmentajaksi, Marika Borgin opetuksessa. Olen ollut onnekas siinä, että olen saanut opiskella niitä asioita, jotka kiinnostavat minua eniten ja olen saanut kohdata viisaita opettajia.

 

Työssäni käytän sitä taidekatsomusta ja monia menetelmiä, joita opetetaan ekspressiivisen taideterapian viitekehyksessä. Yhdistän näitä elämäntaidon valmennuksen, sosiaalipedagogisen ajattelun ja nykytaiteen kanssa.

Valmistuttuani valmentajaksi kävin säännöllisesti työnohjauksessa, saadakseni tukea luovuusvalmennuksen viitekehyksen rakentamiseen. Vuonna 2005 perustin yritykseni Crealifen. Sitä seuraavina vuosina olen kehittänyt luovuudenvalmennuksen menetelmää, jota opetan Valmentamossa.

 

 

Työkokemus

Aloitin ihmisten ja luovuuden kanssa työskentelyn vuonna 2001 kun valmistuin sosionomiksi, koko ajan opiskellen lisää. Valmentajana olen työskennellyt noin kahdentuhannen ihmisen kanssa luovuuten ja ilmaisuun liittyvien aiheiden, esteiden ja tarpeiden parissa.

 

 

 

Kuvataiteilijaksi valmistuin vuonna 2004, mutta ponnistelin yksinäisessä ateljeetyöskentelyssä omien luovuuden esteiden kanssa, kunnes vuonna 2010 antauduin sille taiteelle, mikä halusi tulla kauttani maailmaan. Siitä lähtien olen pitänyt taidenäyttelyjä säännöllisesti.

 

Renesanssisielun haasteita

Taistelin pitkään sen ajatuksen kanssa, että minun pitäisi valita joko taide tai ihmisten kanssa työskentely. Opin kuitenkin kokemastani, että työni ammattitaiteilijana, henkinen tieni, kirjoittamiseni ja luovuusvalmennus, sekä kouluttaminen näistä aiheista ravitsevat ja rikastavat toisiaan.

 

Vuodesta 2016 olen opiskellut markkinointia ja myyntiä Heart of Business nimisessä koulutusyrityksessä. Tämän yrityksen tapa opettaa liiketoimintaa antaa minulle toivoa maailmastamme. Olen oppinut, että on mahdollista tehdä liiketoimintaa tavalla, joka tuntuu hyvältä sydämessäni, on eettistä ja palvelee asiakkaitteni luovuutta.

Olen sitoutunut tekemään liiketoimintaa tavalla, joka kunnioittaa inhimillisiä arvoja, on eettistä ja kestävää, sekä oppimaan koko ajan lisää näiden arvojen soveltamisesta käytäntöön.

 

aide on ollut elämäni kannatteleva voima

Aina kun on tuntunut siltä, ettei missään ole mitään järkeä, kun planeetallamme elämisen intensiteetti valuu yli äyräiden, taide on ollut minylle se ilmiö, josta tila ei ikinä lopu. Taiteessa pystyn ilmentämään, ilmaisemaan, kokemaan, kestämään, tekemään näkyväksi kaiken sellaisena kuin se on. Tekemisen kautta kokemani käy läpi transformaation ja uusi tapa nähdä aukeaa. Ajan myötä olen tullut luottamaan käsieni kautta näkyväksi tulevaan teokseen, oli sen muoto ja tyyli minkälainen tahansa.

 

Henkilökohtaisesta syntyy universaali. Usein taideasiakkaani löytävät itselleen merkityksellisiä kokemuksia katsoessaan maalauksiani näyttelyissä, vuokratessaan tauluja ja ostaessaan teoksen.

Olen vakuuttunut siitä, että taide kuuluu meille kaikille. Hän joka tuntee taiteenteon kaipuun voi  löytää yhteyden sisältään kumpuvaan ilmaisuun. Vuorovaikutussuhde omaan taiteeseen rakentuu askel askeleelta, maalaamisen kautta. Työskentely ihmisten kanssa tämän asian äärellä on minulle ilo, kunnia ja etuoikeus.

Erityisherkkyyden haasteet

Erityisherkkyys on muokannut elämääni monella tavalla, lapsuudesta saakka. Se on sallinut ja pakottanut minut valitsemaan asioita toisin. Yhdistettynä vahvaan tahtoon (jota myös itsepäisyydeksi kutsutaan), nämä ominaisuudet ovat tuoneet minulle mielenkiintoisen elämän.

Elämä erityisherkkänä meidän maailmassamme on vaikuttanut arkeeni ja valintoihini voimakkaasti, pakottaen minut liikkumaan hitaasti, pienentämään päämääriäni ja tekemään asioita omalla tavallani. Näin myös silloin, kun olisin mieluummin mennyt muiden mukana ja sopinut joukkoon.

Jossain vaiheessa elämääni maalasin isälleni Robert Frostin runon Kulkematon tie, kehystin sen ja annoin sen Isänpäivälahjana. Hän on myöhemmin sanonut, että runo auttoi häntä ymmärtämään erikoisia valintojani, ja sitä, että niitä tulisi lisää. (Taiteen voima!)

 

Suurimman osaa elämääni olen yrittänyt löytää keinoja parantua ja päästä irti sisäisestä tuskasta, jonka tunnen ajoittain voimakkaana. Minulla oli alitajuinen mielikuva onnellisuudesta ja unelmien elämisestä tilana, jossa kaikki olisi helppoa. Tavallaan tämä ajattelutapa palveli minua kauan. Pystyin tekemään pitkäjänteisiä valintoja, jotka rakensivat tukevan ja toimivan arjen, sekä tilaa unelmille.

Jossain vaiheessa huomasin kuitenkin, että mikään määrä parantumista ei poista kivun kokemusta kokonaan. Ymmärsin, että herkän hermostoni vuoksi koen usein ”overload-ilmiön” – kun kaikkea on liikaa – kipuna.

Viime vuosina olen myös syventynyt omassa opiskelussani neurotieteeseen perustuvaan kirjallisuuteen lukemalla esimerkiksi Pat Ogdenin, Bessel van Kolkin, Daniel J. Siegelin, Patricia A. DeYoungin ja janina Fisherin kirjoja. 

Tänä päivänä ajattelen, että hyvän ja onnellisen elämän ideana ei ole niinkään päästää irti epämukavista tunteista, tilanteista tai oloista, vaan kasvattaa kykyä olla läsnä kaiken sen kanssa, mitä elämään mahtuu, erotella erilaiset aistimukset toisistaan, huolehtia hermoston tasapainosta ja saada yhteys rakkauteen, sekä tukeen. Myös itsemyötätunnon oppiminen on ollut vaikuttava matka, sekä yllättävien sivujuonteiden saattelema.

 

Hassuja yksityiskohtia

Olen kolmikielinen. Ruotsia puhun isäni ja omien lasteni kanssa. Suomea puhun rakkaani ja siskoni kanssa. Ajattelen ja kirjoitan englanniksi, ennenkuin käännän tekstit muille kielille. Koko perheeni on erityisherkkiä luovia tyyppejä, joten töissä keskusteltavat asiat elävät arjessani monesta eri näkökulmasta ja monessa eri roolissa.

Minusta on ihanaa, että meistä ihan tavallisista renesanssi-ihmisistä on alettu puhua enemmän. Tällä käsitteellä tarkoitetaan ihmisiä, jotka ovat intohimoisen kiinnostuneita monista eri aloista, asioista ja tekemisistä, eivätkä pysty valitsemaan vain yhtä. Toimivan yrityksen rakentaminen on tästä näkökulmasta ollut erikoinen ja polveileva seikkailu.

Minulla on outo huumorintaju, tosin vähän hidas pää joskus. Minusta on ihanaa tulla tyylikkäänä valmennukseen, tai haalareissa ateljeelle, tai olla vaeltamassa metsässä. Rakastan jalokiviä. Ja värejä. Ja omanlaisiaan ihmisiä. (Ja sulkeisten käyttämistä tekstissä. :))

Jotta jalat pysyisivät maassa käyn säännöllisesti Taekwondossa ja joskus pelaan Assassin’s Creediä tyhjentääkseni pääni kaikesta. Kun löydän elämästä uuden kiinnostavan ilmiön, lähden heti kirjastoon ja luen siitä kaiken mitä saan käsiini.